images (44)

Je carrière horizon

Wat is je beleggingshorizon?

Recent had ik een vrijblijvend gesprek ik met een erudiete Private Banker over de laatste periode van zijn werkzame leven. Nu 59 jaar en aangekomen in een situatie waarin hij anders denkt over zijn functioneren dan zijn nieuwe baas doet. Al meer dan 40 jaar bij zijn huidige werkgever, altijd goed gefunctioneerd, ligt goed bij zijn klanten en kan het goed vinden met zijn collega’s.

Al pratende over zijn vak (en mijn oude vak als bankier) konden we een prachtige parallel trekken die heel mooi de eigen verantwoordelijkheid van deze bankier aan het licht bracht. Als Private Banker leer je op “private bankingschool” dat je aan klanten moet vragen wat hun beleggingshorizon is. Als dat heel lang is kun je in aandelen adviseren, is het kort dat moet je adviseren het vermogen veilig te stellen en in liquide middelen te gaan. In tussenliggende perioden kun je switchen maar dan betaal je wel switchkosten (en die kunnen hoog en ondoorzichtig zijn).

Zoals ik meer dan eens bij mezelf ontdek is het beste advies dat je anderen geeft vaak het beste advies aan jezelf. Zo ook voor deze bankier.

Hij heeft lange tijd met zijn carrière “in aandelen gezeten”. Stevig verdiend, het ging goed, de beurs was stijgende en hij dacht er niet bij na dat “everything that goes up, must come down” (ook geleerd op private bankingschool). Nooit geswitcht van werkgever (te hoge en onduidelijke switchkosten) en daarmee zijn risico niet gespreid. En nu lijkt het te laat… . Echter, de bankier had de grootste stap al gezet. Hij ziet zijn eigen verantwoordelijkheid in deze.

De erudiete bankier en de careercoach….een mooi stel. Moet wel een keer gaan stoppen met dat gratis advies…dat doen banken toch beter.

Terug naar overzicht

Deducation © 2021 - Algemene voorwaarden