Recent met een goede vriend een paar dagen gaan skiën. Hij is manager facturatie bij één van de grootste energie bedrijven van Nederland en vertelde me over het gebrek aan interesse voor kwaliteit in zijn bedrijf (waardering voor het principe “in 1 keer goed” lijkt niet meer op te gaan). Begreep niet waarom de waardering uitblijft voor zijn zeer hoge percentage correcte facturen (meer dan 98%) die hij met zijn mensen maandelijks weer verstuurt. Het scoren van nieuwe klanten, veranderingen doorvoeren en nieuwe markten aanboren lijkt meer waardering op te leveren.

Ik zou hem als loopbaan coach natuurlijk kunnen vragen of hij zich nog wel thuis voelt bij zijn huidige werkgever, maar ik ben nu eenmaal een loopbaan coach die graag wat verder denkt. Dus vraag hem “hoe saai is jouw vak nu eigenlijk?” In het sleepliftje dat ons voorttrok was het even stil. “Heel saai…maar daardoor juist zo leuk. Fantastisch om gewoon foutloze facturen te maken!” Ik moest erg hard lachen om zijn reactie. Hij heeft gelijk! Klanten willen gewoon foutloze facturen en dat is wat hij met zijn mensen maakt. Gewoon goede vakmensen die serieus met hun vak en de klant bezig zijn…lang leve ‘de handjes’ die klanten gelukkig maken.

Energie is dus eigenlijk gewoon saai. Net als zorgverzekeringen, post, woningbouwverenigingen, spoorwegen, waterleidingbedrijven, banken, verzekeraars en kabelbedrijven. Daar gaan échte mannen natuurlijk niet werken. Echte mannen hebben een eigen bedrijf of werken in productiebedrijven…die produceren iets. Gewoon lekker simpel en mannelijk…gewoon het haantje zijn. Dat is het leuke aan mannen…die willen gewoon een paar keer per jaar Mammoet op tafel zetten. Boem!

Wat doet een man nu in een bedrijf wat niet sexy zou moeten zijn? …scoren, veranderen en nieuwe markten aanboren … en veel foute facturen versturen.

Haantjes, zoek een nieuwe uitdaging en laat deze bedrijven met rust, dan gedijen ze het best.

Boven aangekomen besloten we de rest van de dag heerlijk gevaarlijk Off Piste te gaan en in de middag veel bier te gaan drinken….gewoon lekker mannelijk.