images (31)

Ode … aan al mijn leidinggevenden!

Ik had vanmorgen een moeilijk gesprek met mijn kinderen. Ze zijn 14 en 16 en laat ik ze allebei ‘pittig’ noemen. Vanmorgen was ik al vroeg gaan hardlopen en bij thuiskomst stond er op de aanrecht een bord, wat vuile spullen en de vaatwasser was nog vol met schoon servies. Ik moet u eerlijk bekennen dat ik me had verheugd op een gedekte tafel (door mijn kinderen) met een eitje voor het zondagmorgenontbijt. Dit was een voorspelbare teleurstelling. Het niet klaarzetten van het ontbijt (wat ik elke dag voor ze doe) is maar een voorbeeld van de weinig attente houding van mijn kinderen naar mij toe.

Een gebrek in de opvoeding is uiteraard de logische reflectie op mijn eigen onvermogen….toch ben ik met mijn kinderen het gesprek aangegaan. Over de wederkerigheid in de relatie tussen een vader en zijn kinderen (u begrijpt, ik ben zelf ook best ‘pittig’). We kwamen erop uit dat ‘houden van’ voor altijd is en onvoorwaardelijk. De ‘verliefdheid op elkaar’ is niet onvoorwaardelijk. Daar moet enige vorm van wederkerigheid in zitten. Mijn pittige kinderen besloten “er eens over na te denken”.

Ik ben loopbaancoach en heb de afwijking overal over na te denken en parallellen in te zien. Ik herkende in onze zondagmorgen voorval mijn gebrek aan investering in mijn leidinggevenden. Terwijl ik me toch bewust ben dat zij mij mede hebben gevormd tot wie ik nu ben. Een ode aan hen is dus op z’n plaats en wel het minste wat ik kan doen!

Alexandra ben ik dankbaar omdat zij me leerde dat vergevingsgezindheid tonen de meest stoere daad is die je kunt doen. Ellen leerde mij dat alles te repareren is, ook als je met ruzie uit elkaar bent gegaan. Van Pascal leerde ik dat ‘mijn trucjes’ (lees overlevingsstrategieën) maar een beperkte houdbaarheidsdatum hebben : “Ad, mensen mogen direct 80% van jou zien, die andere 20% mag niemand zien!”.  En door mijn laatste ‘leidinggevende’ Roger heb ik de kracht van onafhankelijkheid geproefd; durf je eigen koers te varen, ook al is dat soms eng. De doorontwikkeling van mijn bedrijf Deducation tot een echt bedrijf zal ik mede aan hem te danken hebben! (en over de 80% van Pascal…ik denk dat ik al op 84% zit ;). Ik ben geen gemakkelijke medewerker geweest, maar ik wil al mijn leidinggevenden danken om de professional die ik nu ben!

En als vader, kijk ik al helemaal uit naar een ontbijtje op bed … op vaderdag.

Terug naar overzicht

Deducation © 2022 - Algemene voorwaarden