download (16)

Wordt het een prettige of een nuttige vakantie?

Alwéér iemand die vindt dat “…de manier waarop het ontslag is verlopen een drama is!”. Als coach kijk ik toch anders naar ‘verdriet tijdens en na de ontslagprocedure’. Ik ga er niet volledig in mee. Beter gezegd, ik probeer te duiden wat er werkelijk aan de hand is.

De medewerker ziet bijna altijd het ontslag aankomen. Actie vanuit de medewerker blijft vaak achterwege, terwijl hij of zij weet niet langer gewenst te zijn. Dan volgen de niet te vermijden exitgesprekken met de manager. De emoties die tijdens deze gesprekken vrijkomen zijn vaak heftig. ‘Ontkenning‘ (het jongetje op de foto hierboven doet de handjes voor de ogen, alsof hij wil zeggen…”dit gebeurt niet echt, dit gebeurt niet echt”) en ‘boosheid‘ zijn de eerste emoties. Eigenlijk wel merkwaardig, als je beseft dat de meeste medewerkers het ontslag vaak al zagen aankomen. Waarom dan toch die heftigheid aan de dag leggen?

Een belangrijk thema is in dit kader het verschil tussen ‘oud’ en ‘nieuw’verdriet. Oud verdriet is het verdriet wat een mens in zijn of haar leven nog niet heeft verwerkt. Als er zich nieuw verdriet aandient (bijvoorbeeld ontslag) komt het oude onverwerkte verdriet vaak ongecensureerd en in alle heftigheid mee naar buiten. We overvallen de manager hier dus ongevraagd mee!

Veel managers hebben zelf ook buikpijn van deze gesprekken. Zij ervaren namelijk een heftigheid die zij slechts voor een deel (de ontslagaanzegging) kunnen duiden en zien die overige (oude) agressie vaak als een persoonlijke aanval op hun functioneren. Resultaat? Twéé gekwetste mensen … en dan wordt afscheid nemen het klassieke drama.

De afbeelding van het jongetje hierboven is trouwens afkomstig van de platenhoes van “The Hurting” van Tears for Fears (1983). Ik denk dat dit jongetje na 33 jaar zijn verdriet wel heeft verwerkt … hoe zit het eigenlijk met úw oude verdriet? Loopbaancoaches van Deducation bieden uitkomst.

Ik wens u, naast een prettige, vooral een nuttige vakantie!

Terug naar overzicht

Deducation © 2022 - Algemene voorwaarden