images-55

“Zijn wij nou engaged?

Uit een onderzoek van het bureau Gallup onder 230.000 werknemers in 142 landen bleek een paar jaar geleden dat slechts 13 procent zich ‘geëngageerd’ voelt op zijn werk. Nederland scoorde nog slechter dan gemiddeld: hier is slechts 9 procent echt enthousiast over zijn baan.

Deze stelling kunnen we op twee manieren ontleden:

Waarom laten 9 op de 10 mensen zich hun aangeboren enthousiasme ontnemen (randvoorwaardelijk) en waarom heeft dat geen effect op die ene overgebleven werknemer?

Een aantal externe factoren die demotiveren: Bedrijven zijn simpelweg te groot geworden om ons er nog mee te kunnen identificeren (bij meer dan 150 mensen wordt ‘namen onthouden’ al erg lastig), de combinatie weinig zelfvertrouwen en weinig vakkennis maakt dat een manager de neiging heeft tot controle en dat minimaliseert autonomie, de reorganisaties van de afgelopen twee decennia heeft een negatief effect op de motivatie van de blijvers (er is overigens nog weinig onderzoek gedaan naar dit effect) en door veel met tijdelijke contracten te werken, geven we als werkgever het verkeerde signaal af…je hoort er nog niet echt bij (laat staan een tweede tijdelijk contract), etc….

Interessanter wellicht is wat die ene (op de 10) zo anders maakt. Waarom is die wel in staat engagement te blijven bij zijn baan? 

  1. Allereerst zijn ze als sollicitant assertief geweest. Het ‘nee zeggen’ tegen een baan hoort hier dus bij! Als het niet helemaal goed voelt dan wordt het dus ‘NEE’ en gaan ze verder in een zoektocht naar de juiste baan. Ze tonen zelfvertrouwen en laten zich niet verleiden door het feit dat ‘de ander je graag wil hebben’; “Heb jij wel eens nee gezegd tegen een baan?”
  2. Ze zijn motivator. Ze zijn zich bewust van hun eigen kwaliteiten en zijn vooral nieuwsgierig naar die van de ander. Ze kunnen zichzelf én anderen daardoor uitdagen om zich te verbeteren; “Ken jij jezelf en jouw effect op anderen goed?”
  3. Ze bouwen aan relaties. Ze staan open voor de ander, laten zichzelf zien aan de ander en durven kwetsbaar te zijn; “Durf jij imperfect te zijn?”
  4. Ze nemen ze beslissingen. Durven verantwoordelijkheid te nemen voor de keuzes die ze maken en dragen de consequenties ervan. “Maak jij de keuzes die goed zijn voor jou?

 

Als je 4 keer “JA” hebt geantwoord … denk dan eens aan een managementfunctie!

(en regel die randvoorwaarden even 😉

Terug naar overzicht

Deducation © 2022 - Algemene voorwaarden